Κοσμήματα, Υλικά

Τί είναι ο Μπρούτζος (Bronze); – Υλικά κοσμημάτων

Τί είναι ο μπρούτζος; Ο φτηνός “χρυσός” της κοσμηματοποιίας!

Στον κόσμο των κοσμημάτων, ο μπρούτζος έχει αναδειχθεί ως μια εξαιρετική επιλογή υλικού, προσφέροντας ένα μείγμα παράδοσης και σύγχρονης αισθητικής. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τη γοητεία του μπρούτζου, ενός μετάλλου που έχει αγαπηθεί για αιώνες και παραμένει κεντρικό στον σχεδιασμό των κοσμημάτων.

Ο μπρούτζος είναι ένα ανθεκτικό κράμα μετάλλων, μια πρόσμειξη από χαλκό σε μεγαλύτερο ποσοστό (88%) και κασσίτερο σε μικρότερο (12%). Σε ειδικές περιπτώσεις περιέχει μικρές ποσότητες άλλων μετάλλων όπως ψευδάργυρο, μόλυβδο ή νικέλιο που προσδίδουν σκληρότητα στο κράμα ή να διευκολύνουν την χύτευση του.

Ένα υλικό με παγκόσμια ιστορία από την αρχαιότητα!

Ο μπρούτζος είχε μεγάλο αντίκτυπο σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς. Στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κίνα και άλλες περιοχές, σε εποχές π.Χ. χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μια ευρείας γκάμας αντικειμένων, όπως όπλα και εργαλεία. Η αντοχή, η σκληρότητα και η ευελιξία επεξεργασία του μπρούτζου τον έκαναν ιδανικό υλικό τόσο για πρακτικούς όσο και για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Επίσης, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Αρχαίοι πολιτισμοί, ειδικά οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, χρησιμοποίησαν μπρούτζο για να δημιουργήσουν περίπλοκα γλυπτά και διακοσμητικά αντικείμενα.

Στις μέρες μας, η εφαρμογή του έχει εξελιχθεί, βρίσκοντας μια ιδιαίτερη θέση στην τέχνη της κοσμηματοποιίας.

Γιατί Επιλέγουμε Μπρούτζο στα Κοσμήματα;

Στο a:mano χρησιμοποιούμε το μπρούτζο, γιατί είναι ένα εναλλακτικό μέταλλο που έχει αγαπηθεί για τη γήινη, ζεστή, χρυσαφί απόχρωση του! Το χρώμα αυτό μπορεί να ταιριάξει σε μια μεγάλη ποικιλία τόνων δέρματος και στυλ ντυσίματος.

Η απόχρωση του μπρούτζου μοιάζει με τον χρυσό, αλλά η διαφορά τους στην τιμή είναι ασύγκριτη! Είναι σαφώς οικονομικότερο από τα πολύτιμα μέταλλα και έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο “γεμάτα” κοσμήματα με χαμηλότερο κόστος, αλλά εξίσου εντυπωσιακά! Ταυτόχρονα μας δίνει μεγάλη ευελιξία καθώς και την ελευθερία να εξερευνήσουμε μια πληθώρα τεχνικών: μπορεί να σφυρηλατηθεί, να οξειδωθεί, να κολληθεί, να τρυπηθεί, να επιστρωθεί, να βαφτεί και πόσα άλλα! Μιλάμε δηλαδή για ατελείωτες δυνατότητες στον σχεδιασμό κοσμημάτων.

Είναι ο μπρούτζος ανθεκτικός και ασφαλής για το δέρμα;

Γενικά, ο μπρούτζος δεν προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα καθώς το βασικό του συστατικό (ο χαλκός) είναι ορυκτό και ευεργετικό -σε ένα βαθμό- για τον οργανισμό Ωστόσο, κάποιο υλικό από το κράμα, όταν έρθει σε επαφή για παράδειγμα με έναν όξινο ιδρώτα, με χημικά, με το αλμυρό νερό της θάλασσας κλπ ίσως προκαλέσει δερματική αλλεργία σε κάποιους ανθρώπους.

Γι’αυτό, έχουμε φροντίσει και επιλέγουμε τα γατζάκια ή κουμπώματα των κοσμημάτων από μπρούτζο να είναι από υποαλλεργικά υλικά όπως το ασήμι ή ατσάλι, ή να χρησιμοποιούμε την αγαπημένη μας κηροκλωστή, για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα!

Γιατί οξειδώνεται ο μπρούτζος;

Ένα χαρακτηριστικό του μπρούτζου είναι η τάση του να οξειδώνεται. Η φυσική του οξείδωση έχει πράσινη απόχρωση όπως άλλωστε και αυτή του βασικού του συστατικού, του χαλκού. Γι’αυτό, συνήθως όταν φοράς δαχτυλίδια από μπρούτζο, όταν ιδρώσουν τα δάχτυλά σου θα παρατηρήσεις μια πράσινη απόχρωση κάτω από αυτά. Όλα καλά όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς!

Με την οξείδωση, το αρχικό λαμπερό του χρώμα γίνεται πιο “θαμπό”, και του δίνει μία vintage γοητεία. Ωστόσο, αν θέλεις να επαναφέρεις την λάμψη του, μπορείς εύκολα χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι και τρίβοντάς το απαλά με ένα μαλακό πανί.


Είδαμε πως ο μπρούτζος είναι όχι μόνο ένας ανθεκτικός και πολυμορφικός θησαυρός της κοσμηματοποιίας, αλλά ένας φορέας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Από τα αρχαία αγάλματα μέχρι τα σύγχρονα κοσμήματα, ο μπρούτζος αποτελεί ένα μέσο έκφρασης που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική. Στο a:mano, αναδεικνύουμε την πολυτέλεια αυτού του μετάλλου μέσα από κοσμήματα που αφηγούνται ιστορίες, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Ο μπρούτζος, με την ιδιαίτερη απόχρωσή του και την ευελιξία του, αποτελεί έναν θησαυρό που μπορεί να προσφέρει μοναδικότητα και αυθεντικότητα στο στυλ σου.

Ανακάλυψε κοσμήματα από μπρούτζο από την τεράστια συλλογή του a:mano κάνοντας κλικ εδώ!

Wear your Story, Show your Glory!